Blog

Renovatietips voor huiseigenaren

Sinds 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen een renovatieverplichting voor woningen en appartementen met een EPC-label E of F. Nieuwe eigenaars moeten deze binnen vijf jaar renoveren tot minstens label D. Gelukkig zijn er enkele algemene tips die het voldoen aan deze renovatieverplichting gemakkelijker kunnen maken. 

renovatieverplichting tips
16 mei 2024

Sinds 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen een renovatieverplichting voor woningen en appartementen met een EPC-label E of F. Nieuwe eigenaars moeten deze binnen vijf jaar renoveren tot minstens label D. Dit beleid is bedoeld om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren en bij te dragen aan klimaatdoelstellingen. Het renoveren van woningen wordt dus steeds belangrijker. Enkele renovatietips om aan deze verplichtingen te voldoen, kunnen belangrijk zijn om zowel de waarde als het comfort van uw woning te verhogen. Hieronder geven wij u enkele suggesties. 

1. Energie-efficiëntie verbeteren

Aangezien de renovatieverplichting verbonden is met het EPC-attest, is een investering in de energie-efficiëntie uiteraard onvermijdelijk. Is het dak nog niet geïsoleerd? Begin hier dan mee bij uw renovatie. Is het een mogelijkheid om uw verwarmingssysteem aan te passen en moderner te maken? Overweeg nieuwe technologieën (bv. warmtepompen). Het zal de waarde van uw woning op langere termijn ten goede komen. 

2. Slimme technologie

Slimme toepassingen komen meer en meer op. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten die vanop afstand geregeld kunnen worden. Dit verhoogt niet alleen het wooncomfort, maar kan ook een impact hebben op de energierekening wanneer de slimme technologie bijvoorbeeld ook gekoppeld wordt aan de digitale elektriciteitsmeter.  

3. Ruimteoptimalisatie

Maak van de renovatieverplichting gebruik om uw woning te optimaliseren. Een woning uit de jaren '60 is niet opgebouwd aan de noden zoals ze vandaag voorzien zijn. Bekijk dus de mogelijkheden om multifunctionele ruimtes met slimme opbergoplossingen te creëren. Maak van de renovatie gebruik om uw woning een volledig nieuw karakter te geven, door bijvoorbeeld ruimtes open te breken en samen te voegen. Het gevoel van ruimte en licht kan op die manier drastisch verhoogd worden. 

Uiteraard is iedere situatie afhankelijk van ieder pand. Toch gelden deze algemene regels als een uitstekende leidraad om een geslaagde verbouwing van een oudere woning te voltooien, zowel op vlak van energieduurzaamheid als wooncomfort. Bovendien zal dit ook de waarde van uw woning gevoelig verhogen.

Begin vandaag nog met het plannen van uw renovatie!